AED ophalen & gebruiken

AED locaties

De AED kan in een woonhuis hangen of bij een bedrijf achter de balie. Kijk op een rustig moment of als je een wandeling in de buurt maakt eens in de HartslagNu app waar de AED’s bij jou in de buurt hebben en neem er eens een kijkje.

Ga in de app naar het menu, klik op AED’s in de buurt. Je krijgt dan een kaartje met AED’s in je omgeving (je kunt kiezen tussen “huidig” en “thuis”.  Onderaan zie je een balk met “adressen van AED locaties” met een pijltje. Als je daarop klikt krijg je een lijst met de AED’s in je buurt. Je kunt op elke locatie klikken om de details te zien.

AED daadwerkelijk ophalen

Als de AED in een buitenkast hangt, kun je deze meteen meenemen. Vaak moet je een code instellen op een hangslot. Dat staat in de reanimatie oproep.

Is de AED binnen, meld je dan als burgerhulpverlener van het reanimatie netwerk en zeg dat je een noodoproep van HartslagNu hebt ontvangen in verband met een hartstilstand. Laat eventueel het appbericht of SMS bericht zien. Je kunt ook in de app het HSN paspoort laten zien (zorg er wel voor dat er een selfie foto is opgenomen). Omdat de AED is aangemeld bij HartslagNu zou men jou de AED moeten meegeven. Gebeurt dat niet, meld het ons dan op wijken@reanimatienetwerk-amersfoort.nl

AED in buitenkast

In toenemende mate zien wij dat AED’s in buitenkasten geplaatst gaan worden, zodat zij dag en nacht beschikbaar zijn. Deze kasten kunnen afgesloten zijn met een electronisch PIN slot of met een hangslot met code. Dat is niet wenselijk voor de snelheid, maar wel begrijpelijk ter voorkoming van diefstal of vandalisme. Veel buitenkasten in Amersfoort zijn afgesloten met een ABUS cijferslot. De code van het slot wordt meegestuurd in het alarmeringsbericht. Houdt deze code geheim!

De kast kan ook voorzien zijn van een verzegeling. Deze kan je gewoon verbreken. Bij de ronde Rotaid kasten gebeurt dat vanzelf zodra je de kast opendraait.

In Amersfoort gebruiken we vooral de volgende buitenkasten, in groen of rood.

   

Openen Rotaid buitenkast

 1. Stel de code in op het cijferslot indien aanwezig; licht zo nodig bij met je telefoon als het donker is. Zwart slot: stel de cijfers van boven naar beneden in. Koperkleurig slot: stel de cijfers bij het pijltje in.
 2. Bij de koperkleurige versie: Druk de beugel van het cijferslot in. Het slot gaat open.
 3. Verwijder het cijferslot.
 4. Draai de kap tegen de wijzers van de klok in.
 5. Het alarm gaat af. Druk op het kleine knopje bovenop het alarmkastje om het op stil te zetten.
 6. Neem de AED uit. Laat de kap hangen. Hang het cijferslot aan de metalen beugel.

De burgerhulpverlener die de AED heeft opgehaald, brengt deze ook weer terug. Hang de AED in de buitenkast en sluit deze.

Sluiten Rotaid buitenkast

 1. Hang de AED terug.
 2. Hou het cijferslot apart.
 3. Druk de metalen beugel onderop de kast naar binnen.
 4. Draai de kap met wijzers van de klok mee dicht totdat de metalen beugel in de kap valt. Het alarm piept een keer.
 5. Plaats het cijferslot en klik het dicht. Verdraai de cijfers.

Problemen om de kast weer te sluiten? Bel dan meteen 033-833 0 833 (keuze 1).

Bij donker is de buitenkast verlicht

Aivia kast met electronisch pincode slot

Hoewel dit niet onze standaard is, is er een aantal kasten van een ander merk in de stad. Dit is de Aivia kast. Deze kun je tegenkomen zonder en met electronisch pincode slot. Als er een pincode slot op zit, toets dan de code in die je ontvangt via de alarmering van Hartslagnu en druk daarna op het vinkje. De kast zou dan open moeten gaan.

AED al opgehaald of niet toegankelijk?

Indien je verzocht wordt een AED op te halen, kan het voorkomen dat op het AED-adres de AED al opgehaald is door een andere burgerhulpverlener of dat het gebouw waarin de AED zich bevindt gesloten is. Het kan ook voorkomen dat je de AED of buitenkast niet kunt vinden of deze niet open krijgt. Ga dan direct naar de incidentlokatie en kijkt of u nog kunt helpen bij de reanimatie.

Ga niet meer naar de incidentlokatie 15 minuten of later na de alarmoproep; vervolg dan je weg.

Gebruik AED

Er zijn veel AED’s in omloop. Handel ALTIJD als volgt:

Aed aanzetten
Electroden plakken
Doen wat de AED je vertelt.

 1. AED openen, bij sommige AED’s begint het programma dan vanzelf; anders op de aan/uit knop drukken om het instructieprogramma te starten.
 2. Volg de gesproken instructies van de AED letterlijk op. Werk niet voor, tenzij je de AED goed kent en weet hoe die werkt.

Een veel gebruikte AED in buitenkasten in Amersfoort is de volgende AED:

Bij de meeste AED’s is altijd een rescue-kit aanwezig met een beademingsmasker, kledingschaar, handschoenen, scheermes en handdoek. Bij de CR2 met tas zit deze kit soms in de achterklep van de tas of hij hangt los aan de draagbeugel van de tas, al dan niet met een los beademingsmasker. Neem alles mee.

Gebruik AED bij kinderen

Leeftijd > 8 jaar

Gebruik AED zoals bij volwassenen

Leeftijd t/m 8 jaar

Gebruik kinder-elektroden indien beschikbaar (de standaard AED van ons netwerk heeft geen kinderelectroden, maar wel een kinderknop (rechts van de aan/uit knop; de schok wordt daarmee lichter), gebruik anders de elektroden van volwassenen maar plak de eerste elektrode voor op het lichaam en de tweede aan de achterzijde van het lichaam.

Ook bij baby’s (onder 1 jaar) mag de AED op deze wijze toegepast worden.

Bedenk bij een kind: liever een volwassene-AED gebruiken dan geen AED gebruiken. Aarzel niet, maar handel.

Werkt u met kinderen of zijn er veel kinderen in uw buurt, overweeg dan om een speciale reanimatiecursus voor kinderen te volgen (PBLS met AED).